Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baza Sirio Boomerang?
Autor Wiadomość
rafaelzabrze
Gość

Baza Sirio Boomerang?
Co to jest instalacja odgromwoa i gdybym zainstalował Sirio Boomerang na balustradzie balkonu to cośtrzeba byłoby robić z ta instalacjąodgromową?
Jesczze takie ogólne pytanie co potrzeba do bazy?
Wybór mam na start moze by było:
Sirio Boomerang 27A + Uniden 520 xl + zasilacz? ??
A np. jakbym postawił na dachu magnesówkę (na dachu bloku) to byłby dobry zasięg ?
04.01.2009 19:48
      Zacytuj ten post w odpowiedzi
Valdyn Offline

Miejscowość: Wrocław
Ilość postów: 141
Reputacja: 0
RE: Baza Sirio Boomerang?
hmm.. nie wiem czy boomerang to taka dobra antena - zdarzyło mi się kiedyś rozmawiać z kimś, kto ją posiadał, mając przy tym (ponoć) dobre radio - słyszałem gościa bezproblemowo na obu sąsiednich kanałach Big Grin Teraz mam postawioną na parapecie Sirio ML-145 i pomimo fatalnej lokalizacji spisuje się nader poprawnie :) Podejżewam, że gdyby stała na dachu mojego bloku to wystarczałaby na pokrycie zasięgiem całego miasta. Skoro masz dostęp do dachu - postaw tam jakąś antenę bazową! Zapytaj tylko w spółdzielni, ale nie powinno być kłopotów. Typowa aluminiowa półfalówka (lub 5/8) nie kosztuje przecież wiele, a osiągi jakie oferuje przekraczają o wiele to co da się wycisnąć z magnesówki. Nie wspomnę, że dobrze zestrojona antena bazowa = brak wkurzonych sąsiadów, którzy nie moga oglądać 666 odcinka "plebanii" gdy Ty modulujesz Big Grin

Co do instalacji odgromowej - nie wiem o co chodzi - co ma antena do piorunochronu? No, chyba, że zainstalujesz ją w bezpośrednim sąsiedztwie wyżej wymienionego Big Grin

Valdyn. (161ZT092)
Baza: President Lincoln (made in Philippines :) ), Sadelta echo Master Plus, Sirio ML-145 (będzie baza na Black Piracie :) ), Pearce-Simpson ST-901 (rezerwa)

Zapisz się i zarabiaj:
http://imperiumreklamy.com/pages/index.php?refid=valdyn
Solidna firma - szybkie wypłaty!
04.01.2009 20:10
      Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
JarkozZ WRC Offline
Majster Olewator

Miejscowość: JO81MD
Ilość postów: 76
Cytat:A np. jakbym postawił na dachu magnesówkę (na dachu bloku) to byłby dobry zasięg ?

skoro już chcesz wchodzić na dach to nie lepiej postawić pełnowymiarową antene ? Sam zobaczysz zresztą Tongue W miarę jedzenia rośnie apetyt Big Grin

Cytat:Nie wspomnę, że dobrze zestrojona antena bazowa = brak wkurzonych sąsiadów, którzy nie moga oglądać 666 odcinka "plebanii" gdy Ty modulujesz Big Grin

..albo retransmisji skoków narciarskich ;] z doświadczenia własnego wiem, że po "naszej" radiowej stronie wszystko może być ok, ale telewizorowicze mogą wykorzystywać przerdzewiałe anteny szerokopasmowe, bądź wew. pokojowe anteny "pająki" w co wchodzi wszystko. W moim przypadku jest to kość niezgody z sąsiadami.. co gorsza mało dialogowymi.

Cytat:Teraz mam postawioną na parapecie Sirio ML-145 i pomimo fatalnej lokalizacji spisuje się nader poprawnie :) Podejżewam, że gdyby stała na dachu mojego bloku to wystarczałaby na pokrycie zasięgiem całego miasta.

Zamienił stryjek siekierkę na kijek Big Grin

ALAN 87 + ALMAS ROT 1/2 + FD 1818 + DM-4000 + home-made mic z kompresją + FRQ-7 + TVI FILTER+ zasil. 10/12 A (V/A meter)+ External Speaker

" Bądź wolnym i niezależnym człowiekiem, używaj radia do nawiązywania przyjacielskich kontaktów z innymi ludźmi na całym świecie. "

27.170 AM
04.01.2009 20:30
      Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemx Offline
Administrator

Miejscowość: Toruń
Ilość postów: 520
Reputacja: 3
No panowie , ja chce zauważyć tylko jeden fakt kolega z Torunia - Wojtek ma ml-kę na dachu . I wychodzi nader dobrze, spróbował postawić pełnowymiarowe 5/8 i dolatywał tylko o 1 s więcej.

Mobil: Uniden 520 (Mada in Philipinnes) + AT-1000 Eagle

[Obrazek: ub1933318.png]
04.01.2009 21:25
      Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Valdyn Offline

Miejscowość: Wrocław
Ilość postów: 141
Zgadza się - ja sobie ML-kę chwalę, ale lokalizację mam fatalną więc wychodzę na dach - a tu już chcę coś konkretnego postawić :)

Valdyn. (161ZT092)
Baza: President Lincoln (made in Philippines :) ), Sadelta echo Master Plus, Sirio ML-145 (będzie baza na Black Piracie :) ), Pearce-Simpson ST-901 (rezerwa)

Zapisz się i zarabiaj:
http://imperiumreklamy.com/pages/index.php?refid=valdyn
Solidna firma - szybkie wypłaty!
04.01.2009 21:47
Commodore Toruń Offline

Miejscowość: Toruń
Ilość postów: 14
To prawda co mówi kolega Przemek. To właśnie u mnie była kombinacja z ML-ką Presidenta i dużą bazówką 5/8. Fakt.. Po założeniu dużej antemy 5/8 w odległości około 17km byłem tylko o 1s mocniej odbierany. Ale powiem więcej.. Z racji tego, że miałem problemy z zamocowaniem tej dużej anteny na dachu, wróciłem do magnesówki. Tym razem wybór padł na Sirio 4000 megawatt i.... wynik poprawił się o 1-1,5s wzgledem ML-ki, czyli szło to tak samo a nawet kapinkę lepiej od dużej bazówki. Fakt 5/8 była na krótkim maszcie bo tylko 2metry ale.. sirio poleciało mocniej. Więc jeżeli nie możesz z jakichkolwiek powodów założyć dużej bazy to śmiało kupuj Sirio 4000 Megawatt a napewno będzie to chodziło rewelacyjnie. Dodam, że również przez krótki czas miałem na balkonie Boomeranga ( 3metrowego) i powiem tylko tyle... TRAGEDIA! A mieszkam na 4-tym piętrze w bloku 4-ro piętrowym więc różnica między dachem a balkonem był znikoma. Wybór oczywiście należy do Ciebie :)

Baza : President Lincoln + Sadelta MB-4 + Sirio Megawatt 4000
Mobil : Uniden PRO 520XL + Hustler
15.06.2009 23:34
Odpowiedz